Ένα εντυπωσιακό θέαμα θα αντικρίσει κανείς κατά τη βόλτα του στα προάστια του Σίδνεϊ. Ο λόγος για το «πλωτό δάσος» της περιοχής, το οποίο στολίζει την περιοχή με το πράσινο αλλά και την ιστορία του. Στην ουσία πρόκειται για ένα εγκαταλειμμένο πλοίο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που πλέον πάνω του «κατοικεί» ένα δάσος. Στο Homebush Bay, στον κόλπο στη νότια όχθη ποταμού, βρίσκεται το πολυφωτογραφημένο SS Ayrfield, το οποίο είναι γνωστό και ως το «πλοίο με τα δέντρα».

Η ιστορία του ξεκινά από το 1911, όταν ναυπηγήθηκε στη Βρετανία, ζύγιζε 1,140 τόνους και είχε 70 μέτρα μήκος. Ύστερα από τη ναυπήγησή του, το πλοίο κατευθύνθηκε προς την Αυστραλία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου μετέφερε προμήθειες στα στρατεύματα της Αμερικής στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού. Όταν έληξε ο πόλεμος, η μοίρα του SS Ayrfield ήταν να πωληθεί σ’ έναν εφοπλιστή.


Για 20 χρόνια εξυπηρετούσες τις περιοχές μεταξύ Νιούκαστλ και Αυστραλίας κάνοντας δρομολόγια, όμως το 1972 αποσύρθηκε από τα ταξίδια και έριξε άγκυρα στο Homebush Bay, το αυστραλιανό «νεκροταφείο» παλιών πλοίων. Εκεί υπάρχουν και άλλα κουφάρια πλοίων, τα οποία προστατεύονται από ειδικό νόμο για ναυάγια (πλοία άνω των 75 ετών), που έχει θεσπιστεί στην Αυστραλία.

Τα χρόνια μπορεί να περνούσαν, όμως το πλοίο SS Ayrfield αντί να «γερνάει», ζωντάνευε ολοένα και περισσότερο, αφού είχε καλυφθεί με πυκνή βλάστηση, δημιουργώντας ένα φυσικό, πλωτό δάσος. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε τη δεκαετία του ’80, όταν οι Αυστραλοί πολίτες αποφάσισαν να δώσουν νέα πνοή στον κόλπο και να αντισταθμίσουν τη μόλυνση, που είχε δημιουργήσει η βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής. Έτσι, ασχολήθηκαν περισσότερο με τη συντήρηση του SS Ayrfield και το επισημοποίησαν ως ένα κορυφαίο πλωτό δάσος. Τα έργα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ έδωσαν εντατικοποίησαν τη διατήρηση του και πλέον αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης.

Δείτε το video:
klik.gr

The post Το εντυπωσιακό πλωτό δάσος πάνω σε εγκαταλειμμένο πλοίο! appeared first on radioaetos.com.

Powered by WPeMatico