Από το kalimera-arkadia.blogspot.com
Στις 23 Δεκεμβρίου 2011 θα προκηρυχθούν τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Πελοποννήσου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, με την παρουσία και του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση της χώρας θα είναι υπερήφανη γιατί το πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ήταν και το πρώτο που εγκρίθηκε από τη διϋπουργική επιτροπή, και το οποίο στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης καταλήγοντας ότι «Θα είναι επίσης περήφανη η κυβέρνηση γιατί θα είναι ίσως και το μόνο έργο που θα προχωρήσει πολύ γρήγορα». Ο κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε ακόμα ικανοποιημένος για την αμέριστη στήριξη που εξέφρασαν οι Δήμοι, για την άμεση επίλυση του εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος των απορριμμάτων ακολουθώντας το εγκεκριμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

«Η πολιτική μας οριοθέτηση στο ζήτημα αποτελεί πρόκριμα για ολόκληρη τη χώρα», τόνισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης.  «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας προχωρήσαμε κατά προτεραιότητα από τις αρχές του έτους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, σε διαβούλευση για το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ιδιαίτερη έμφαση στους 3 πυλώνες: διεθνής διαγωνισμός, τερματισμός της λειτουργίας των δεκάδων ενεργών ΧΑΔΑ και ανακύκλωση.

Για το σκοπό αυτό διαβουλευτήκαμε εξαρχής με όλους τους φορείς και τις δομές της Περιφέρειας Πελοποννήσου», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. Αυτό άλλωστε είναι και το αίτημα όλων των Ευρωπαίων Επιτρόπων που ασχολούνται με τις ελληνικές υποθέσεις.

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την  ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων θα είναι γεγονός στις 23 Δεκεμβρίου 2011 και προανήγγειλε την οριστική παύση λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. «Θα είχαμε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα στα τεύχη δημοπράτησης, από τα τέλη Μαρτίου, αν είχαμε παραλάβει τις τεχνικές υπηρεσίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση νωρίτερα», επεσήμανε ο κ. Τατούλης καταλήγοντας «Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μαύρη οικονομία διακίνησης αποβλήτων, η οποία οδήγησε στην καταστροφή της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

«Αν όμως μέχρι τώρα δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ, οφείλεται στη δική μας κινητικότητα και στην αποφασιστικότητά μας», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης για το μείζον αυτό ζήτημα που αφορά τους Δήμους. Μετά τη διαπιστωμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αδυναμία αρκετών Δήμων να υποβάλλουν αιτήσεις στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, κληθήκαμε να υποβάλλουμε μια ενιαία πρόταση για όλη την περιφέρεια ώστε να κλείσουν και να αποκατασταθούν όλοι οι ΧΑΔΑ.

Χαρακτήρισε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου το νομοθέτη σοφό για την επιλογή του να δώσει την ευθύνη στις αιρετές Περιφέρειες, γιατί αυτές αποτελούν τη νέα πρόταση διοίκησης του τόπου και έχουν την ευθύνη του επιχειρησιακού στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιφέρειά τους, η οποία βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με του Δήμους. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη χαρά του για το υψηλό επίπεδο συναίνεσης και πολιτικού πολιτισμού που έχει επιτευχθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που όμως ώθησαν την κινητικότητα αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων.

Για το θέμα της ανακύκλωσης ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πλήρως αποτύχει και απαιτείται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. «Προωθούμε την πολιτική της ανακύκλωσης πάνω στη νέα φιλοσοφία της επαναπόκτησης των προϊόντων, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται απαξιωτικά, αλλά ως χρήσιμα υλικά που δημιουργούν νέα οικονομία. Αν μέχρι σήμερα οι πολιτικές στον τομέα αυτό έχουν αποτύχει οφείλεται στην έλλειψη κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού». Βασική αρχή για μια ολοκληρωμένη πολιτική ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη πρέπει να είναι η διαλογή στην πηγή με χρήση τεσσάρων κατευθύνσεων, ενώ βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι να μην επιβαρυνθούν οικονομικά ούτε οι πολίτες, ούτε οι Δήμοι. Η ανακύκλωση, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, πρέπει να γίνεται ανά γειτονιές, προκειμένου να εφαρμοστεί μια ανταγωνιστική πολιτική στη βάση της επιβράβευσης όσων μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων. Τα θέματα αυτά έχουν ήδη τεθεί σε διαβούλευση με τους Πολίτες και τους φορείς της Πελοποννήσου

Για το ζήτημα των ΦΟΔΣΑ ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι  «Έχουμε ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό, να συσταθεί διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τα πρότυπα της Περιφέρειας Αττικής. Ένας ισχυρός ΦΟΔΣΑ που θα ενώνει τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης, αλλά και την καθημερινή αποκομιδή και καθαριότητα». Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται περιφερειακή συνείδηση και επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλους τους φορείς.

Πέραν αυτού ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα τίθενται σε λειτουργία τα μικτά κλιμάκια ελέγχου του περιβάλλοντος ως άμεσο αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας που έχει συναφθεί με την Ειδική Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, προκειμένου αυτή να αποτελέσει τον τεχνικό σύμβουλο για θέματα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος, αποτελώντας συνάμα και τον αξιολογητή της προσπάθειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον τομείς αυτούς.

Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αποτελέσει πρότυπο αειφορίας πάνω στα ευρωπαϊκά επίπεδα και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια αυτή, αν και δύσκολη, θα αποδώσει καρπούς. «Η άποψή μου, όπως τη διατύπωσα στα Ευρωπαϊκά όργανα και στην  Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη: καλοδεχούμενοι να μας βοηθήσετε, αλλά μη διανοηθείτε να σκεφτείτε ότι μπορείτε να κάνετε «δουλίτσες» στην Περιφέρειά μας, γιατί υπάρχουν ακόμη πολίτες και πολιτικοί που αγαπούν τον τόπο τους».

Also visit astrosnews.gr