Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο, ο περίφημος Great Barrier Reef, βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών (Coral Sea) στα ανοιχτά των ακτών του Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία.

Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reefbest

Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων, σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reef1x

Στην ουσία πρόκειται για το πιο εκτεταμένο κοραλλιογενές οικοσύστημα στον κόσμο και μία από τις πιο πλούσιες περιοχές σε βιοποικιλότητα, που έχει σχηματιστεί από δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα κοράλλια.

Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reef2

Η δημιουργία του Great Barrier Reef ξεκίνησε πριν από 20.000 χρόνια, σε μια περιοχή που υπήρχε μόνο ξηρά και πολλά μικρά ηπειρωτικά νησιά. Σταδιακά η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει και μαζί με την παράλληλη ανάπτυξη των κοραλλιών δημιουργήθηκε ο εντυπωσιακός κοραλλιογενής ύφαλος που υπάρχει σήμερα.

Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reef3b

400 περίπου είδη κοραλλιών υπάρχουν στον Great Barrier Reef που μοιάζουν με φυτά, αλλά στην πραγματικότητα είναι χρωματιστοί πολύποδες, που συγγενεύουν με τις θαλάσσιες ανεμώνες. Όταν οι πολύποδες πεθάνουν, ο σκελετός τους προσκολλάται στα βράχια με αποτέλεσμα τη δημιουργία του κοραλλιογενούς υφάλου.

Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reef12n

Ο ύφαλος είναι γνωστός επί αιώνες στους Αβορίγινες και τους λοιπούς αυτόχθονες της περιοχής και κατέχει σημαντικό ρόλο στην παράδοσή τους. Επιπλέον, από το 1981 είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reef13

Ο Great Barrier Reef αποτελεί έναν προορισμό «έργο τέχνης» για τους τουρίστες, που κατακλύζουν την ευρύτερη περιοχή απολαμβάνοντας μια ολοκληρωμένη… ωκεανογραφική εμπειρία (αν πρόκειται για επιστήμονες) αλλά και μια μοναδική… βουτιά στο όνειρο (για τους κοινούς θνητούς)!

Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reef14
Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reef15
Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reef11
Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reef8o
Bantito.com  Μια βουτιά στο μεγαλύτερο ύφαλο του κόσμου!reef16

[via]