Συνέντευξη τύπου έδωσε, σήμερα το μεσημέρι, ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, στο τουριστικό περίπτερο του Άλσους Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη. Δείτε παρακάτω τα κύρια σημεία της συνέντευξης, όπως ανακοινώθηκαν με σχετικό δελτίο τύπου.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πλέον συγκλονιστική οικονομική κρίση μετά τη μεταπολίτευση. Η κρίση χρέους, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εξελίχθηκε σε δεινή κρίση δανεισμού. Ακολούθως η προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. και το μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδήγησε στην αποδοχή του Μνημονίου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την εφαρμογή πολιτικής περιορισμού των δαπανών και βαριάς φορολογίας. Άμεση συνέπεια της πολιτικής αυτής είναι η παρατεταμένη ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, η απώλεια εισοδημάτων στους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η απουσία ρευστότητας στην αγορά.

Η Ν.Δ. έχει διαφωνήσει με την πολιτική αυτή. Συμφωνούμε στους στόχους του περιορισμού του ελλείμματος και του χρέους, αλλά αντιπροτείνουμε αναπτυξιακή πολιτική, ικανή να επιτύχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η χειρότερη στιγμή της ιστορίας της χώρας για το κύρος, την αξιοπιστία της, την ακεραιότητα των διεθνών της σχέσεων με φίλους και εταίρους, υπήρξε η αναγγελία του δημοψηφίσματος από τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου, για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής την 26-27 Οκτωβρίου 2011.

Η Ελλάδα κινδύνευσε να απολέσει το Ευρωπαϊκό της κεκτημένο.

Ο Αντ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, με πρωτοβουλία τους, πέτυχαν:

  • την ματαίωση του δημοψηφίσματος
  • την παραμονή της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ και της Ε.Ε.
  • την παραίτηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Α. Παπανδρέου.
  • τη στήριξη της κυβέρνησης του κ. Λ. Παπαδήμου με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με ειδική αποστολή και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης της.
  • τον προσδιορισμό του χρόνου των επόμενων Βουλευτικών Εκλογών.

Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση. Διότι απαραίτητη προϋπόθεση σε μια τέτοια περίπτωση είναι η συμφωνία των Κομμάτων σε κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει. Υπάρχει στήριξη για την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι ήδη αναφέρθηκαν.

Δεν υπάρχει συνδιαχείριση. Διότι το Υπουργικό Συμβούλιο είναι της επιλογής του κ. Λ. Παπαδήμου και το κόμμα μας επέλεξε να αναλάβει μόνο την πολιτική ηγεσία του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας.

Είμαστε ο ρυθμιστικός παράγοντας, ο οποίος εγγυάται τη σταθερότητα στη χώρα και τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή ένωση και τη Ζώνη του Ευρώ.

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε άμεσα. Επέδειξε υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τόλμησε την κρίσιμη ώρα να παρέμβει και να προστατεύσει το ελληνικό κεκτημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο δημιούργησε ο Κων/νος Καραμανλής, ο οποίος επέτυχε την ένταξη της χώρας στην Ε.Ο.Κ. Η Νέα Δημοκρατία δεν προσχώρησε στην πολιτική ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε να τεθούν οι βάσεις αναπτυξιακής πολιτικής, με στόχο τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών πέραν της κοινοβουλευτικής και κομματικής μου δραστηριότητας, ασκώ με συνέπεια τα καθήκοντά μου και τις υποχρεώσεις μου σε σχέση με την εκλογική μας περιφέρεια την Αρκαδία.

Σε καμιά περίπτωση η άσκηση των καθηκόντων του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής δε βάζει σε δεύτερη μοίρα τα καθήκοντα του Βουλευτή Αρκαδίας. Είναι σημαντική υπόθεση ότι συμμετέχω στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σημαντική υπόθεση για την πατρίδα μας, για το λαό μας. Διότι, την τιμητική αυτή διάκριση την εκλαμβάνω ως σοβαρή υποχρέωση να εργαστώ μέσω του κόμματος μας για την Ελλάδα, μέσω της συμμετοχής μου στο κέντρο λήψεως των αποφάσεων της Νέας Δημοκρατίας για την Αρκαδία και τους συμπατριώτες μας.

Η Αρκαδία είναι η πηγή της έμπνευσής μου λόγω της πολιτισμικής και ιστορικής της συμβολής στη διαχρονική πορεία του ελληνισμού αλλά και λόγω των φυσικών της δυνατοτήτων. Ο Αρκαδικός λαός αποτελεί την πηγή της δύναμης μου για να συνεχίσω να συμμετέχω στο δημόσιο βίο της χώρας.

Ακολούθως, θα αναφερθώ σε ορισμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες έχω αναπτύξει κυρίως στον κοινοβουλευτικό τομέα αλλά και προς την κατεύθυνση των κυβερνητικών παραγόντων:

Α. Σταθερό ενδιαφέρον για την εκπαιδευτική κοινότητα Αρκαδίας, για τις σχολικές υποδομές, για την επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη δυνατότητα λειτουργίας των σχολικών μονάδων κοντά στις εστίες των μαθητών.

Με αμείωτο ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται με τακτικές μου επισκέψεις στα εργοτάξια κατασκευής του Πειραματικού και του Μουσικού Σχολείου Τριπόλεως, παρακολουθώ την πορεία εργασιών για την ολοκλήρωση των δύο σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία θεμελίωσα ως Υφυπουργός Παιδείας. Παράλληλα, άσκησα σοβαρές πιέσεις στον αρμόδιο υπουργό για την εξακολούθηση της χρηματοδότησης των δύο αυτών σημαντικών έργων υποδομής της εκπαιδευτικής μας κοινότητας. Στην πρώτη περίοδο στην οποία διατέλεσε Υπουργός ο κ. Δημ. Ρέππας, οφείλω να σημειώσω ότι υπήρξε σχετικά ικανοποιητική χρηματοδότηση ώστε να εξελίσσεται ομαλά η κατασκευή τους. Στην παρούσα φάση δυστυχώς τα έργα δε χρηματοδοτούνται. Ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν τα δύο συγκροτήματα είναι υπαρκτός.

Με πρόσφατη επιστολή μου την 1η Δεκεμβρίου 2011 προς το νέο Υπουργό Υποδομών, ζητώ να συνεχιστεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η χρηματοδότηση των δύο έργων, έτσι ώστε συντόμως να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Η πρόταση για την ένταξη των δύο έργων στο ΕΣΠΑ απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες είναι αβέβαιο εάν και πότε θα τελεσφορήσουν. Θα εξακολουθήσω να επιμένω και θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα και διαδικασία για να επιτύχω τον στόχο της συνέχισης της χρηματοδότησης. Αξίζει να σημειώσω ότι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και χρηματοδότησης για το κάθε συγκρότημα έχει ως εξής:

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Δημοπράτηση. 7-10-2008

Έναρξη Εργασιών. 14-1-2009

Συμβ. Προθεσμία. 750 ημερ. Ημέρες

Ημερομηνία Περαίωσης. 4-2-2011

Εγκεκριμένη παράταση μέχρι 22-9-2011

Προϋπολογισμός 4.760.000 €

Ποσόν κατακύρωσης 2.928.500€

Συμπληρωματική Σύμβαση 585.000€

Εκτελεσθέν έργο 72%

Το έργο είναι σε διακοπή και είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποπεράτωσή του.

Είναι απλήρωτοι οι λογαριασμοί 10ος-11ος-12ος ύψους 404.000€ και έχει υποβληθεί και ο 13ος ύψους 145.000€

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Δημοπράτηση .23-12-2008

Έναρξη Εργασιών. 5-5-2009

Συμβ. Προθεσμία. 750 ημερ. Ημέρες

Ημερομηνία Περαίωσης 25-5-2011

Προϋπολογισμός 5.970.000€

Ποσόν κατακύρωσης 3.667.000€

Εκτελεσθέν έργο 57%

Το έργο είναι σε διακοπή και είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποπεράτωσή του.
Είναι απλήρωτοι οι λογαριασμοί 8ος-9ος-10ος ύψους 407.000€ και έχουν υποβληθεί οι λογαριασμοί 11ος ύψους 142.000 και 12ος ύψους 282.000€

Όπως προκύπτει από τους παραπάνω πίνακες είναι προφανές ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα δύο σχολικά συγκροτήματα θα είχαν ολοκληρωθεί και θα είχαν παραδοθεί στη μαθητική νεολαία και τους εκπαιδευτικούς της Τρίπολης.

Για να εξακολουθήσει να παρέχεται στην Αρκαδία, η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, την οποία οφείλουμε κυρίως στους άξιους εκπαιδευτικούς μας, οι απαιτούμενες υποδομές δεν περιορίζονται στην ολοκλήρωση κατασκευής των κτηρίων, αλλά επεκτείνονται και στον εξοπλισμό των εργαστηρίων πληροφορικής, στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, με γραφεία, θρανία, μουσικά όργανα κλπ. Σε τίποτα απ’ όλα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανταποκριθεί. Το κορυφαίο ζήτημα, το οποίο κατέδειξε την πλήρη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η μη διανομή σχολικών βιβλίων με την έναρξη του σχολικού έτους: για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική ιστορία του τόπου οι μαθήτριες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν την σχολική χρονιά χωρίς να παραλάβουν τα βιβλία τους.

Κατέθεσα αμέσως επίκαιρη ερώτηση, η οποία συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής και η κ. Υφυπουργός δεν προσέθεσε τίποτα περισσότερο παρά την ομολογία της, ότι πράγματι απέτυχαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι λυπηρό ότι ουδεμία κυρία μεταξύ των αρμοδίων της πολιτικής ηγεσίας, υπέβαλλε την παραίτησή της, όπως επίσης ουδείς και από τον ΟΕΔΒ. Ακολούθησε όπως γνωρίζετε η περιπέτεια της διδασκαλίας των σχολικών μαθημάτων μέσω CD και DVD.

Δυστυχώς και παρά την πάροδο του Α’ τριμήνου του σχολικού έτους, οι ελλείψεις στα σχολικά βιβλία εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα σε βιβλία μαθημάτων κατεύθυνσης, στην ύλη των οποίων θα εξεταστούν οι απόφοιτοι του Λυκείου στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Ερωτήσεις επίσης κατέθεσα για την απουσία στην έναρξη του σχολικού έτους, εκπαιδευτικών των μαθημάτων ειδικότητας στο ΕΠΑΛ Λεωνιδίου αλλά και για τη βίαιη συγχώνευση σχολικών μονάδων όπως οι περιπτώσεις του Δημοτικού Σχολείου Δολιανών, των σχολείων της Δημητσάνας και των Λαγκαδίων.

Η ακολουθούμενη πρακτική από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι να απαντά καθυστερημένα στις ερωτήσεις τις οποίες καταθέτω ή και να αποφεύγει να απαντήσει.

Ερώτηση επίσης κατέθεσα την 25η Φεβρουαρίου 2011 για το πρόβλημα της εξασφάλισης πόρων για τη μεταφορά των μαθητών διότι ενώ η αρμοδιότητα αυτή έχει μεταφερθεί στους Δήμους δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες δαπάνες και φυσικά δεν έχει γίνει αντίστοιχη εγγραφή στις χρηματοδοτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη την 15η.03.2011 επιβεβαιώνει ότι η ανάθεση της αρμοδιότητας στους Δήμους δεν συνοδεύεται από προσαύξηση πόρων. Παράλληλα έθεσα το θέμα της οφειλής υπέρογκων ποσών του Υπουργείου Οικονομικών στο ΚΤΕΛ Αρκαδίας, με ερώτησή μου στις 25 Φεβρουαρίου 2011 και ζήτησα την εξόφληση των οφειλομένων.

Η αγωνία των δημάρχων της Αρκαδίας τις ημέρες αυτές κορυφώνεται αφού καλούνται να αναλάβουν μια σημαντική ευθύνη χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενους πόρους αλλά και την αναγκαία οργάνωση. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας. Στο θέμα επανέρχομαι με νέα ερώτησή μου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υφυπουργός Παιδείας επιτύχαμε με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών και των διευθυντικών στελεχών της εκπαιδευτικής κοινότητας να διαμορφώσουμε υψηλού επιπέδου συνθήκες για τη μόρφωση των μαθητριών και των μαθητών. Δυστυχώς, οι συνθήκες αυτές δεν επικρατούν σήμερα στην Αρκαδία.

Δεσμεύομαι να συνεχίσω την προσπάθεια για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών με την ολοκλήρωση των δύο σχολικών συγκροτημάτων: Πειραματικό και Μουσικό, την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό και την ενίσχυση των υποδομών όλων των σχολικών μονάδων.

Β. Αποδοτική συνεργασία με τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και των σωφρονιστικών υπάλληλων.

Σε τακτικές συναντήσεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Αρκαδίας, συζητήσαμε τα θέματα τα οποία απασχολούν τους αστυνομικούς του νομού με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, έτσι ώστε να εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους με επιτυχία. Αξίζει να σημειώσω ότι θεωρώ το θέμα της ασφάλειας των συμπολιτών μας ως αγαθό κορυφαίας σημασίας στη σημερινή εποχή στην οποία σημειώνεται αύξηση της εγκληματικότητας.

Αξίζει επίσης να σημειώσω ότι με το έργο και την προσφορά των γυναικών και ανδρών των σωμάτων ασφαλείας η κοινωνική ειρήνη, η ομαλότητα και η προστασία των περιουσιών προστατεύονται αποτελεσματικά. Συγχαίρω επίσης τους αστυνομικούς για τις σημαντικές τους επιτυχίες στη δίωξη του εγκλήματος και την προστασία της ζωής των συμπολιτών μας.

Κατέθεσα ερώτηση την 1η Ιουλίου 2011, με βάση το Υπόμνημα το οποίο μου παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των αστυνομικών. Δυστυχώς, οι απαντήσεις του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κρίνονται ως ανεπαρκείς μπροστά στις μεγάλες ανάγκες, οι οποίες αναφέρονται στην ερώτησή μου.

Ακολούθως, τα θέματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων υπηρεσιακά και λειτουργικά των υφιστάμενων φυλακών Τρίπολης καθώς και το έντονο ενδιαφέρον τους για την κατασκευή νέων δικαστικών φυλακών στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας με οδήγησε στην κατάθεση σχετικής ερώτησης την 26η Ιουλίου 2011 προς τον Υπουργό της Δικαιοσύνης. Το περιεχόμενο της ερώτησης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα για την επιλογή οικοπέδου εντός των ορίων του νομού Αρκαδίας με κύριο αίτημα να θεωρηθεί το νέο σωφρονιστικό κατάστημα μετεξέλιξη του ήδη υφισταμένου. Με την ερώτησή μου αυτή προκλήθηκε μια έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους όμορων νομών αλλά και απεκαλύφθη η τακτική συγκεκριμένων κύκλων, οι οποίοι υπόσχονται στους πάντες τα πάντα και παγίως αποφεύγουν να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Στην αντιπαράθεση αυτή με στήριξαν οι εργαζόμενοι στις φυλακές Τρίπολης. Ο κ. Υφυπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του την 25η.8.2011 αποφεύγει να δεσμευτεί και μεταθέτει την επιλογή του χώρου κατασκευής στις αποφάσεις της γνωμοδοτικής επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Γ. Στήριξη της Τρίπολης και της Αρκαδίας ως διοικητικό και πολιτικό κέντρο της Περιφέρειας της Πελοποννήσου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια επιχείρησε τη διοικητική αποδυνάμωση της Τρίπολης και του νομού Αρκαδίας με την κατάργηση υπηρεσιών, όπως γραφείων και διευθύνσεων των ΕΛΤΑ, γραφείων της εκπαιδευτικής κοινότητας, υπηρεσιών της Εφορίας και σ’ αυτή την άδικη συμπεριφορά απέναντι στον τόπο μας αντέδρασα με την κατάθεση σειράς ερωτήσεων. Οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών ήταν δυστυχώς αρνητικές και η συρρίκνωση της Τρίπολης ως διοικητικό κέντρο συνεχίζεται. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δε μετέβαλε στάση με άμεσες αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Παράλληλα, ζήτησα με ερώτησή μου την 9η Μαρτίου 2011 προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τη συστέγαση του 411/ΓΣΝ με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο με στόχο τη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου σε καλύτερες συνθήκες από πλευράς χώρων και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών. Ο Υπουργός σε ανακοίνωσή του στις 30 Μαρτίου 2011 δεσμεύτηκε ότι θα παραχωρηθεί η πτέρυγα νοσηλείας στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο και θα διατηρήσει μόνο ένα θάλαμο 8 κλινών το 411 Γ.Σ.Ν.

Με άλλη ερώτηση την 10η Ιουνίου 2011, αντέδρασα στις μεροληπτικές κρίσεις, οι οποίες έγιναν για την διοικητική συγκρότηση των υπηρεσιών της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα αμετανόητοι εκφραστές του κομματισμού αδικούν συναδέλφους τους και διχάζουν την τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας των αναφερομένων στην ερώτησή μου, κρυπτόμενος πίσω από την απάντηση της ΔΕΗ, η οποία είναι και υπεύθυνη για τις μεροληπτικές και κομματικού χαρακτήρα διοικητικές μεταβολές.

Σε συνεργασία με το σύλλογο των Απανταχού Βυτιναίων ζήτησα με ερώτηση της 31η Μαρτίου 2011 την επανεξέταση της χρήσεως των μαθητικών κατασκηνώσεων από το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου διότι παρά το γεγονός ότι για μια πενταετία οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη δικαιοδοσία του, κατόπιν παραχωρήσεως από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ουδεμία πρωτοβουλία αξιοποίησης έχει εκδηλωθεί. Δυστυχώς, οι πρυτανικές αρχές σε απάντησή τους την οποία μου γνωστοποίησε ο τότε Υφυπουργός κ. Πανάρετος, επιμένουν σε αορίστου χαρακτήρα σχεδιασμούς. Φοβάμαι ότι θα παραμείνουν επί μακρόν χωρίς αξιοποίηση ενώ υπάρχουν προτάσεις επωφελείς και χρήσιμες για την αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής της Βυτίνας.

Όπως επίσης, κατέθεσα ερώτηση την 25η Φεβρουαρίου 2011 για την ενίσχυση του κτηνιατρείου του Άστρους, μέσω του οποίου καλύπτονται οι ανάγκες των κτηνοτρόφων της Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας. Δυστυχώς, χωρίς την τοποθέτηση κτηνιάτρου με έδρα το Λεωνίδιο είναι αδύνατη η αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών, οι οποίες προκύπτουν για την υποστήριξη της υγείας του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων. Επιπροσθέτως, αφού δεν καταβάλλεται υπερωριακή απασχόληση στον κτηνίατρο με έδρα το Άστρος.

Σημαντικές επίσης, αδυναμίες καταγράφονται στην εκτίμηση των ζημιών και στην καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες τόσο λόγω απουσίας προσωπικού του ΕΛΓΑ όσο και διότι γίνεται προσπάθεια οι απαιτούμενες αποζημιώσεις να περιορίζονται στο ελάχιστο με άμεση συνέπεια οι απώλειες εισοδήματος των αγροτών να είναι σημαντικές. Επίσης, με την διαδικασία των ερωτήσεων από 15 Φεβρουαρίου 2011 έχω εκθέσει το πρόβλημα αυτό των αγροτών της Αρκαδίας, στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Δ. Αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε θέματα υποδομών του νομού Αρκαδίας.

 

  1. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αξιοζήλευτη ταχύτητα κατήργησε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, του οποίου Πρόεδρος διετέλεσε ο Πρέσβης κ. Πέτρος Μολυβιάτης. Θεωρώ υποχρέωσή μου να σημειώσω ότι το Ταμείο λειτούργησε με απόλυτη διαφάνεια τόσο για τη συγκέντρωση των δωρεών από τους δωρητές για την υποστήριξη των πυρόπληκτων πολιτών και των πυρόπληκτων περιοχών, όσο και για την με απόλυτη ακρίβεια διαχείριση των 198.018.545,99€. Στο κεφάλαιο των δωρεών πρέπει να προστεθούν και οι εισπραχθέντες τόκοι ύψους: 10.995.882,08€. Το συνολικό κεφάλαιο ήταν: 208.314.428,07€.

 

Για την εκπλήρωση των σκοπών του το ταμείο δαπάνησε μέχρι τις 8/10/2009 76.622.018,04€ και το υπόλοιπο του λογαριασμό στην ίδια ημερομηνία ήταν 131.692.410,03€. Με ερώτηση που κατέθεσα στις 30/3/2011 ζήτησα να πληροφορηθώ ποιος φορέας διαχειρίζεται το υπόλοιπο του Ταμείου, αν χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια του για την ολοκλήρωση της στήριξης των πυρόπληκτων συμπολιτών μας και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, τα οποία αποφασίστηκαν με τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως, προκύπτει από τις απαντήσεις του κ. Υπουργού, Γ. Παπακωνσταντίνου, στις 21/4/2011 το κεφάλαιο του ταμείου έχει μεταφερθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα χρησιμοποιεί επίσης για την εκπλήρωση των στόχων το Ε.Τ.Α.Ε.Α. Κατόπιν αυτών με νεότερη ερώτηση, την οποία κατέθεσα στις 11/10/2011 ζήτησα να εξοφληθούν οι ανάδοχοι των έργων υποδομών, τα οποία υλοποιήθηκαν στην περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στο νομό Αρκαδίας ύψους 3.178.000,00€. Σε απάντηση του ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Σαχινίδης, στις 18/11/2011 με ενημερώνει ότι εξοφλήθηκαν οι εργολήπτες. Θεωρώ ότι με την ερώτησή μου συνέβαλα να σταματήσουν οι μικροπολιτικές πρακτικές με τις οποίες οι ανάδοχοι έπρεπε να εκλιπαρούν τους διαχειριστές των κονδυλίων για να εξοφληθούν.

Επειδή από ορισμένους κύκλους της Περιφέρειας Πελοποννήσου επιχειρείται για άγνωστους σε εμένα λόγους και με ανυπόστατα επιχειρήματα να σπιλωθεί ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης για τη διαχείριση του Ε.Τ.Α.Ε.Α., καλώ να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους διότι διαφορετικά κατατάσσονται στην κατηγορία των κοινών συκοφαντών.

2. Ένα από τα σημαντικά θέματα, το οποίο αφορά την ανάπτυξη της αγροτικής και τουριστικής οικονομίας του Δήμου Β. Κυνουρίας είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων των πηγών του Αναβάλου. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδίαζε κατόπιν μελέτης την από κοινού διαχείριση για τις ανάγκες των νομών Αρκαδίας και Αργολίδας προσφάτως η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τη χρηματοδότηση του έργου μόνο για την άρδευση του νομού Αργολίδας. Με ερώτηση την οποία κατέθεσα την 22η Ιουλίου 2011, ζήτησα την αναθεώρηση της απόφασης αυτής και το σχεδιασμό από την Κυβέρνηση κατόπιν συνεργασίας με το Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, μελέτης και χρηματοδότησης του έργου μεταφοράς υδατίνων πόρων για τις ανάγκες του Δήμου. Η απάντηση του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του μέτρου 125 Α1 και προτείνει την κατασκευή του έργου μέσω των πιστώσεων των Περιφερειακών Προγραμμάτων.

3. Δύο θέματα εξαιρετικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος του νομού Αρκαδίας είναι οι αποφάσεις για την αναστολή οικοδομικών αδειών στην περιοχή του Μαινάλου και στην περιοχή του Λεωνιδίου.

Αναμφίβολα είναι υπέρ της αυστηρής προστασίας των φυσικών δυνατοτήτων του τόπου μας. Αναμφίβολα είναι υπέρ της εφαρμογής της νομιμότητας σε κάθε περίπτωση.

Ταυτοχρόνως, δεν αποδέχομαι αποφάσεις όπως αυτές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες ακυρώνεται κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στις συγκεκριμένες περιοχές. Με ερωτήσεις μου την 4.3.2011, 1.6.2011 και 6.6.2011 κατόπιν συνεργασίας μου με το Δήμαρχο Τριπόλεως κ. Γ. Σμυρνιώτη, την Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου κ. Χ. Τσώλη και ομάδα νέων Μηχανικών και άλλων κοινωνικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων του Λεωνιδίου έθεσα το θέμα επιτακτικά στην κυβέρνηση. Η ερώτηση μου για την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης των οικοδομικών αδειών στο Μαίναλο συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας δικαίωσε τους κόπους όλων όσων συμμετείχαν για να επανέλθει η αναπτυξιακή διαδικασία με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής προόδου των συμπολιτών μας.

4. Κρίσιμο θέμα για την προστασία του περιβάλλοντος του Λεκανοπέδιου της Μεγαλοπόλεως είναι η ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την κατασκευή ΧΔΒΑ. Η διοίκηση της ΔΕΗ χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και χωρίς να είναι σε θέση να παρουσιάσει τις προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία της υγιεινής των πολιτών εμφανίζεται αποφασισμένη για την κατασκευή του ΧΔΒΑ. Σε ερώτηση την οποία κατέθεσα την 20η Ιουλίου 2011 στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και κατόπιν συνεργασίας μου με τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης, πετύχαμε την αναστολή της υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης και την έναρξη ενός νέου κύκλου διαλόγου με την διοίκηση της ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσης επί του συγκεκριμένου θέματος. Δυστυχώς, στην απάντηση του κ. Υπουργού στις 17.8.2011, η Διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει να χαρακτηρίζει ως βέλτιστη λύση την επιλογή της Θωκνίας ως τόπο κατασκευής του Χ.Δ.Β.Α.

Also visit astrosnews.gr