Στην κοινωνία που ζούμε μια γυναίκα που βλέπει πορνό είναι ανήθικη, ενώ για τον άντρα είναι κάτι…απολύτως θεμιτό.

Μήπως όμως ήρθε η ώρα οι γυναίκες να απαλλαγούν από τις ενοχές;

Tα στερεότυπα που κυκλώνουν τη σχέση γυναίκας – πορνό επιτάσσουν κάθε θηλυκό που βλέπει τέτοιες ταινίες να δυσφορεί και να το κάνει μόνο για να ευχαριστήσει τον σύντροφό της.

Πόσο όμως απέχει τελικά η πραγματικότητα από αυτές τις πεποιθήσεις;

Την απάντηση μπορεί να δώσει μόνο μια γυναίκα που δεν φοβάται την αλήθεια, την οποία και συνάντησα στο γραφείο μιας ψυχοθεραπεύτριας.

Το πορνό διεγείρει τη φαντασία μας. Μας προσφέρει τις εικόνες και το σενάριο που θα μας βοηθήσουν είτε να αυτοϊκανοποιηθούμε είτε να εμπλουτίσουμε τη σεξουαλική ζωή με τον σύντροφό μας.

Μια ερωτική ταινία δεν μας προσφέρει όμως συναισθηματική πληρότητα, αφού δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επαφή και το άγγιγμα του άλλου. Το πορνό είναι αθώο όταν δεν γίνεται εμμονή, όταν παρακολουθείται συνειδητά και όταν δεν καλύπτει κατ΄ εξακολούθηση συναισθηματικά κενά.

Άλλωστε μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα για το σεξ από τις ερωτικές ταινίες. Οι ταινίες πορνό μπορούν να είναι το αλατοπίπερο στη σεξουαλική σχέση με τον σύντροφό μας. Μπορεί να είναι ένα μέρος του ερωτικού σκηνικού που στήνουμε. Δεν θα πρέπει να τους δίνουμε όμως περαιτέρω αξία, καθώς δεν έχουν τη δύναμη να αντικαταστήσουν τη φυσική παρουσία του συντρόφου.

Για ένα ζευγάρι το πορνό πολλές φορές μπορεί να γίνει ένα ερωτικό βοήθημα ή και να τους διδάξει πράγματα για το σεξ που δεν γνώριζαν ή δεν είχαν φανταστεί. Αρκεί να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους και κυρίως να συζητείται το θέμα ανοιχτά και όχι με φόβο ή ντροπή. Στο σεξ άλλωστε δεν υπάρχουν απαγορεύσεις εφόσον ικανοποιούμαστε και εμείς και ο σύντροφός μας.

Μια γυναίκα που έχει ενοχοποιήσει τις ταινίες πορνό ενδεχομένως να είναι εγκλωβισμένη σε στερεότυπα που έχει διαμορφώσει η οικογένειά της ή ακόμα και ένας σύντροφος που δεν επικροτούσε την παρακολούθηση τέτοιων ταινιών. Εντούτοις, η ενοχοποίηση έρχεται μέσα από τη συζήτηση, γι΄ αυτό και αν δεν θέλει να αναζητήσει τη συμβουλή ενός ειδικού, καλό θα ήταν να το συζητήσει με κάποιους φίλους ή με ερωτικούς συντρόφους που έχουν πιο ανοιχτούς ορίζοντες.

Έτσι θα μπορέσει να εκφράσει τις όποιες απορίες ή επιφυλάξεις, της ώστε να καταργήσει τις ενοχές και τα στερεότυπα. Άλλωστε στη σύγχρονη κοινωνία όσο φυσικό είναι για τον άντρα να βλέπει πορνό άλλο τόσο είναι και για τη γυναίκα.