Διαβάζοντας …

Της Χριστίνας Τσιορωτά

Τα πάνω κάτω έφερε στα Δολιανά η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να συγχωνεύσει το δημοτικό σχολείο των Δολιανών με αυτό της Μελιγούς, με μεταφορά των μαθητών του πρώτου σε αυτό του δεύτερου δημοτικού σχολείου.

Σε δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός δήλωσε πως η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου αγνόησε τόσο την παράκληση του ίδιου πριν από 10 ημέρες να μην παρθεί κάποια απόφαση για το θέμα, προτού αποφασίσει ο ίδιος ο δήμος, όσο και ανάλογη παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος -να σημειωθεί- μαθήτευσε στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο Δολιανών.

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως η συγχώνευση-κατάργηση του σχολείου των Δολιανών είναι απόρροια εσωκομματικών αψιμαχιών, υπογράμμισε με έμφαση: «Αν το κράτος εξακολουθεί να λειτουργεί με παλαιοκομματικά κριτήρια, τότε σίγουρα θα οδηγηθούμε στον όλεθρο».

Μανώλης Σκαντζός: Υπάρχουν αδικίες και παρανομίες!

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος στην aftodioikisi.gr, ο δήμος στον τομέα της παιδείας πάσχει, καθώς υπάρχουν παρανομίες και αδικίες, όπως αυτή των Δολιανών, και για αυτό ζήτησε, και αυτός και η εκτελεστική επιτροπή του δήμου, από την Άννα Διαμαντοπούλου να αναστείλει τις όποιες αποφάσεις της, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει για χωροθέτηση των σχολικών μονάδων στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, αναφερόμενος στις παρανομίες, «έχουν εκδοθεί μεταγραφές μαθητών για να ευνοηθούν ορισμένες σχολικές μονάδες στο δήμο, και αυτό με ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών Αρχών», με αποτέλεσμα κάποιες άλλες να οδηγηθούν στην απαξίωση και την ουσιαστική υποβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης που παρέχουν στους μαθητές τους.
Τάχθηκε, δε, υπέρ ενός πολυδύναμου σχολείου στην έδρα του δήμου, γεγονός που -όπως είπε- θα βοηθούσε στην αύξουσα πορεία της ποιότητας της εκπαίδευσης και στον καλύτερο εξορθολογισμό των εξόδων του σχολείου.Ελπίδες για δικαίωση του Αγώνα

Οι γονείς από τα Δολιανά διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Υπουργείου που ελήφθη χωρίς να τεθούν υπόψιν στοιχεία όπως η διπλοκατοικία, η  υποδοχή μαθητών από 3 ακόμα περιοχές αλλά και το κληροδότημα «Τσιρόπουλου» το οποίο αφορά το σχολείο των Δολιανών και κανένα άλλο , τόσο στον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης όσο και στον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας της Αρκαδίας. Δεν έμειναν εκεί όμως, επεδίωξαν και συνάντηση στο Υπουργείο από την οποίαν και γεννήθηκαν ελπίδες περί δικαίωσης και παραμονής του σχολείου. Οι γονείς θεωρούν πως το σχολείο τους παρ ότι έχει και τις υποδομές και τα προγράμματα που πρέπει αλλά και τα χρήματα για να λειτουργήσει θυσιάζεται στο βωμό της μεταρρύθμισης αυτής η οποία ευαγγελίζεται παιδαγωγικά κριτήρια στην πράξη όμως δεν φαίνεται να της τηρεί… και ενώ οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως όλως περιέργως το σχολείο στο χωριό του Περιφερειάρχη δεν καταργήθηκε…