Ουάσινγκτον

Ο γίγαντας της πληροφορικής Microsoft πέτυχε αύξηση στα κέρδη κατά 31% το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρόλα αυτά, όμως, έβαλε λιγότερα στην τσέπη από ό,τι η Apple για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

Χάρη στις καλές πωλήσεις του Office, του Xbox και του Kinect, και παρά τη μικρή πτώση στις πωλήσεις των Windows 7, τα κέρδη της Microsoft εκτινάχθηκαν στα 5,23 δισ. δολάρια, συγκριτικά με 4 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2010. Τα έσοδα σημείωσαν μικρότερη αύξηση, κατά 13%, και έφτασαν τα 16,43 δισ.

Η εταιρεία πέτυχε αύξηση της κερδοφορίας «παρά το ανάμεικτο περιβάλλον στην αγορά των PC». Με την αγορά των προσωπικών υπολογιστών να έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 3%, τα έσοδα από τις πωλήσεις Windows 7 μειώθηκαν φέτος κατά 4%.

Πέρυσι, πάντως, τα Windows 7 έγιναν το λειτουργικό σύστημα με τον υψηλότερο ρυθμό πωλήσεων στην ιστορία των υπολογιστών.

Το Office 2010, επίσης, πέτυχε υψηλότερο ρυθμό πωλήσεων από όλες τις προηγούμενες εκδόσεις της σουίτας -τα έσοδα στο τμήμα του Office αυξήθηκαν στο τρίμηνο κατά 21%.

Ανατροπή

Παρά τη σημαντική αύξηση των επιδόσεών της, η Microsoft βρέθηκε πίσω από την Apple στα κέρδη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 1991.

Την περασμένη εβδομάδα η Apple ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο τρίμηνο ανήλθαν στα 5,99 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 24,67 δισ.

Από πέρυσι το Μάιο, εξάλλου, η Apple έχει ξεπεράσει τη Microsoft σε όρους χρηματιστηριακής αξίας και είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας του κόσμου.