Το όρος Roraima είναι το υψηλότερο βουνό της οροσειράς Pakaraima στη Νότια Αμερική, και πιο συγκεκριμένα στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας και Γουιάνας. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από παρόμοιους γωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι χρονολογούνται από την Προκάμβρια Εποχή.

Bantito.com   Ένα σπάνιο… «επιτραπέζιο» βουνό!roraima1

Το ύψος του φτάνει τα 2.810 μέτρα και σε τίποτα δεν θυμίζει βουνό, αφού απουσιάζει… η κορυφή! Μάλιστα, καλά διαβάσατε. Το βουνό μοιάζει με ένα τεράστιο «επίπεδο τραπέζι» στον ουρανό, ή καλύτερα είναι ένα από τα σπάνια «επιτραπέζια» βουνά στον κόσμο!

Bantito.com   Ένα σπάνιο… «επιτραπέζιο» βουνό!roraima2

Ανακαλύφθηκε το 1596 από τον Άγγλο εξερευνητή Sir Walter Raleigh, ο οποίος αναφέρει στις περιγραφές του ότι η επίπεδη επιφάνεια της κορυφής του, που έχει πλάτος 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι εντελώς «γυμνή», ενώ το βουνό αποτελείται εξ ολοκλήρου από ψαμμιτικά πετρώματα.

Bantito.com   Ένα σπάνιο… «επιτραπέζιο» βουνό!roraima3

Η ανάβαση στο Roraima είναι δύσκολη, καθώς απότομα βράχια, επικίνδυνες πλαγιές και στενά μονοπάτια κάνουν ακόμη δυσκολότερη την πεζοπορία. Ειδικά εκπαιδευμένοι οδηγοί αναλαμβάνουν να «ξεναγήσουν» τους ορειβάτες στο βουνό, ενώ η προσέγγιση γίνεται μόνο από την πλευρά της Βενεζουέλας.

Bantito.com   Ένα σπάνιο… «επιτραπέζιο» βουνό!roraima4

Στην κορυφή φυτρώνουν μόνο λίγοι θάμνοι, ενώ αρκετά σπάνια φυτά έχουν βρεθεί ανάμεσα στους απότομους γκρεμούς (για παράδειγμα, η ερείκη Rapatea). Η πανίδα της περιοχής είναι ασυνήθιστη, προκαλώντας το ενδιαφέρον των επιστημών.

Bantito.com   Ένα σπάνιο… «επιτραπέζιο» βουνό!roraima5

Στην «κορυφή» του βουνού βρέχει συνεχώς, ενώ πυκνά σύννεφα καλύπτουν το Roraima σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου. Παρόλα αυτά αποτελεί έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς για όσους επιθυμούν να απαθανατίσουν το μοναδικό «επιτραπέζιο» βουνό του κόσμου!

Bantito.com   Ένα σπάνιο… «επιτραπέζιο» βουνό!roraima6
Bantito.com   Ένα σπάνιο… «επιτραπέζιο» βουνό!roraima7
Bantito.com   Ένα σπάνιο… «επιτραπέζιο» βουνό!roraima8
Bantito.com   Ένα σπάνιο… «επιτραπέζιο» βουνό!roraima9

[via]