Νομοθετική Παρέμβαση σχετικά με την παροχή δικαιώματος στον μισθωτή ώστε με την κατάθεση της αγωγής του να καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο κατά 40% ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια σχετικής παρέμβασης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις επαγγελματικές μισθώσεις τους, θα θέλαμε να υπερθεματίσουμε και να αναφέρουμε με τη σειρά μας τα εξής:

Παρά την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν την περίοδο αυτή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παρά τις συνεχείς και αγωνιώδεις εκκλήσεις τους τόσο προς την Πολιτεία όσο και προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση στο αίτημά τους για μείωση των τιμών των ενοικίων. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το κόστος ενοικίου για μία επιχείρηση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μηνιαίων εξόδων του και συμβάλει αποφασιστικά στη δυνατότητα ή αδυναμία της επιχείρησης να ανταπεξέλθει στις τακτικές υποχρεώσεις της.

Επιπλέον, είναι γνωστή η τρομερή καθυστέρηση που παρατηρείται στη διεκπεραίωση των δικαστικών υποθέσεων (άλλωστε αυτές τις μέρες συζητείται και σχετικό νομοσχέδιο για την επίλυση αυτού του προβλήματος) και αυτή η καθυστέρηση καθιστά τη δικαστική προσφυγή των επιχειρήσεων «δώρον άδωρον», καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η σχετική απόφαση θα έχουν πιθανότατα κλείσει.

Για το λόγο αυτό επισημαίνουμε την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά σας για τη διευθέτηση του θέματος αυτού, προκειμένου να μη φτάσουμε στο σημείο να κλείνουν οι επιχειρήσεις λόγω των δυσβάστακτων ενοικίων και να μην έχουν μία ευκαιρία να «παλέψουν» για την επιβίωσή τους και μαζί για την επιβίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ελληνικής οικονομίας και των θέσεων εργασίας που προσφέρουν.
Η πρόταση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας για παροχής δικαιώματος στον μισθωτή με την κατάθεση της αγωγής να καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο κατά τουλάχιστον 40% (εφόσον δεν είναι κάτω από το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) και στην περίπτωση που τα αρμόδιο δικαστήριο τελεσιδικίσει υπέρ του εκμισθωτή τότε να καταβάλλεται αναδρομικά η διαφορά ενοικίου, είναι μία πολύ καλή λύση που θα μπορούσε, σε πολλές περιπτώσεις, να εξυπηρετήσει και να δώσει «παράταση ζωής» σε πολλές επιχειρήσεις, αλλά απαιτεί την παρέμβαση της πολιτείας και μάλιστα άμεσα.
Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη σας την ανωτέρω πρόταση, καθώς γνωρίζουμε ότι και δική σας αγωνία, όσο και δική μας, αποτελεί η επιβίωση και στη συνέχεια η ανάπτυξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς είναι πλέον προφανές ότι κάθε άλλο μέτρο, χωρίς παράλληλη ανάπτυξη, δεν θα μπορέσει ποτέ να βγάλει τη χώρα από τη δίνη της κρίσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

astrosnews.gr