Ολοένα και περισσότεροι νέοι στον κόσμο συνάπτουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς καμία προφύλαξη και γνωρίζουν όλο και λιγότερα για τις μεθόδους αντισύλληψης, όπως προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η μελέτη με τίτλο «Clueless or Clued Up: Your Right to be informed about contraception», που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης (ΠΗΑ) σήμερα, αποκαλύπτει πως ο αριθμός των νέων που κάνουν σεξ με έναν νέο σύντροφο χωρίς καμιά προφύλαξη αυξήθηκε κατά 111% στη Γαλλία, 39% στις Η.Π.Α. και 19% στη Βρετανία, τα τελευταία τρία χρόνια.

«Σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκονται, υπάρχουν εμπόδια που δεν επιτρέπουν στους εφήβους να αποκτήσουν αξιόπιστες πληροφορίες για το σεξ και την αντισύλληψη και αυτός ίσως να είναι ο λόγος της μεγάλης διάδοσης μύθων και παρανοήσεων» τόνισε η Ντενίζ Κέλερ, μέλος της ομάδας κρούσης της ΠΗΑ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. «Όταν οι νέοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες αντισύλληψης, μπορεί να κάνουν επιλογές που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής τους και αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να είναι εύκολη η πρόσβαση των νέων σε ακριβείς και αμερόληπτες πληροφορίες» πρόσθεσε.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας Bayer με τη συμμετοχή 11 διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Περισσότεροι από 6.000 νέοι από 26 χώρες, ανάμεσά τους η Χιλή, η Πολωνία και η Κίνα, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξ και την αντισύλληψη.

Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ανάμεσα στους νέους ανθρώπους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θεωρούν ότι η αύξηση του ποσοστού των νέων που έχουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη οφείλεται στην έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Στην Ευρώπη, μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν κάποιου είδους σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σε σύγκριση με τα τρία τέταρτα στη Λατινική Αμερική, την Ασία και τις Η.Π.Α.. Επίσης, πολλοί από τους νέους που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως ντρέπονται να ζητήσουν πληροφορίες από τους ειδικούς για θέματα αντισύλληψης.

«Αυτό που μας λένε οι νέοι είναι ότι δεν έχουν επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ή ότι λαμβάνουν λανθασμένες πληροφορίες για το σεξ και τη σεξουαλικότητα» επισημαίνει η Τζένιφερ Γουντσάιντ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Αναπαραγωγής. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πάρα πολύ νέοι είτε δεν έχουν γνώσεις για τη σεξουαλική τους υγεία και δεν αισθάνονται έτοιμοι να ζητήσουν πληροφορίες είτε δεν γνωρίζουν πώς να συζητήσουν το θέμα της αντισύλληψης με τους συντρόφους τους για να προστατευτούν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα» τόνισε η ίδια.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Αίγυπτο πιστεύουν ότι το να κάνουν μπάνιο ή ντους μετά το σεξ προλαμβάνει την εγκυμοσύνη και περισσότεροι από το 25% στην Ταϊλάνδη και την Ινδία θεωρούν ότι το σεξ τις ημέρες της εμμηνόρροιας είναι η τέλεια αντισύλληψη.