Είτε γίνονται με κινηματογραφικό τρόπο και ιδιοφυή σχέδια είτε όχι, η κλοπή έργων τέχνης ήταν ανέκαθεν «ιστορικό» γεγονός που προκαλούσε αναστάτωση και άπειρες συζητήσεις. Πέντε, όμως, άφησαν εποχή  (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) στην ιστορία της τέχνης των τελευταίων αιώνων. Δείτε ποιες στη συνέχεια:

 

1. Η διασημότερη κλοπή για τον πιο… αμφιλεγόμενο πίνακα!

 

Bantito.com   Πέντε από τις «διασημότερες» κλοπές έργων τέχνης!mona1

Ήταν η 21η Αυγούστου του 1911 η μέρα που θα λάμβανε χώρα μία από τις μεγαλύτερες κλοπές έργου τέχνης στην ιστορία. Η μέρα που ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες παγκοσμίως, η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι εκλάπη μέσα από το Μουσείο του Λούβρο από έναν Ιταλό υπάλληλο του μουσείου. Παρόλο που οι έρευνες οδηγούσαν σε αδιέξοδο για αρκετό καιρό, τελικά απέδωσαν καρπούς 27 μήνες αργότερα. Ο Βιντσέντζο Περούτζια, που είχε κρύψει κάτω από την μπλούζα του τον ανεκτίμητης αξίας πίνακα εκείνη την καλοκαιρινή μέρα, ήθελε απλά να επιστραφεί στην Ιταλία και να εκτεθεί σε κάποιο μουσείο εκεί, όπως δήλωσε αργότερα στις Αρχές που τον συνέλαβαν. Μάλιστα, στα… παζάρια που έκανε με το ψευδώνυμο «Λεονάρντο», τον πουλούσε έναντι του μισού εκατομμυρίου λιρών στο διευθυντή της Έκθεσης Ούφιτσι στη Φλωρεντία. Ο ίδιος φυλακίστηκε για περίπου 6 μήνες, ενώ δοξάστηκε από τους Ιταλούς για τον πατριωτισμό του!

 

2. Μια κλοπή με… αυθάδεια

Bantito.com   Πέντε από τις «διασημότερες» κλοπές έργων τέχνης!mona2

Οι κλέφτες της παρακάτω υπόθεσης ήταν ίσως αυτοί που έδρασαν με το περισσότερο θράσος κατά τη διάρκεια έκθεσης του εμπόρου τέχνης Στέφεν Χαν στην Μάντισον Άβενιου της Νέας Υόρκης. Την ώρα που οι κακόβουλοι «επισκέπτες» αφαιρούσαν επτά πίνακες του Μονέ, του Πικάσο, του Κασάτ και άλλων διάσημων ζωγράφων (οι οποίοι άγγιζαν το ποσό των 500.000 δολαρίων), ο ίδιος ο Στέφεν Χαν συζητούσε για κλοπές έργων τέχνης(!) με άλλους εμπόρους.

 

3. Το Μουσείο της Στοκχόλμης και η «ένοχη» βάρκα!

 

Bantito.com   Πέντε από τις «διασημότερες» κλοπές έργων τέχνης!mona3

Επί πέντε περίπου χρόνια η αστυνομία της Σουηδίας έψαχνε τη συμμορία ληστών που «καλωσόρισε» τη νέα χιλιετία και το Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης με όπλα, ενώ ταυτόχρονα αφαίρεσε από το εσωτερικό του δύο πίνακες του Ρενουάρ και έναν πίνακα του Ρέμπραντ. Η διαφυγή τους θυμίζει κάτι από ταινία, καθώς το έσκασαν με μια βάρκα που ήταν δεμένη ακριβώς μπροστά από το μουσείο, χωρίς να έχει κινήσει τις υποψίες κανενός. Μέχρι το 2005 και τα τρία έργα είχαν επιστρέψει στο μουσείο.

 

4. Η διπλή… Κραυγή

 

Bantito.com   Πέντε από τις «διασημότερες» κλοπές έργων τέχνης!mona4

Ένα από τα γνωστότερα έργα τέχνης παγκοσμίως, «Η Κραυγή», του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνχ εκλάπη από το Μουσείο Μουνχ της Νορβηγίας το 2004 κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας και μάλιστα στο φως της μέρας. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά. Προαίσθημα ή απλά τυχαίο; Ό,τι και αν ισχύει στην πραγματικότητα, το σίγουρο είναι πώς η κίνηση του ζωγράφου να δημιουργήσει πολλές διαφορετικές εκδοχές του πιο διάσημου πίνακά του (Τhe Scream) είναι εντυπωσιακή. Διότι, δύο από αυτές τις εκδοχές των πινάκων του έπεσαν στα χέρια ληστών με διαφορά μιας δεκαετίας! Στην πρώτη περίπτωση, τέσσερις άνδρες μπήκαν το 1994 στο μουσείο Τέχνης του Όσλο και πήραν τον πίνακα, ο οποίος ανακτήθηκε 3 μήνες μετά. Τη δεύτερη φορά, το 2004, δύο οπλισμένοι ληστές μπήκαν στο μουσείο Μουνχ, και πάλι στο Όσλο, και, αφού ακινητοποίησαν επισκέπτες και φύλακες, πήραν πάλι τον πίνακα. Ο πίνακας επέστρεψε στο μουσείο 2 χρόνια μετά.

 

5. Όταν έκανε… φτερά το «Περιστέρι με τα μπιζέλια»

 

Bantito.com   Πέντε από τις «διασημότερες» κλοπές έργων τέχνης!mona5

Μια πολύ καλά οργανωμένη συμμορία κατάφερε να κλέψει από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι πίνακες αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το «Περιστέρι με τα μπιζέλια» του Πάμπλο Πικάσο, η «Ποιμενική» και ο «Βουκολικός» του Ανρί Ματίς, η «Ελιά κοντά στην Εστάκ» του Ζόρζ Μπράκ, η «Γυναίκα με τη Βεντάλια» του Αμεντέο Μοντιλιάνι και η «Νεκρή Φύση με Πολυελαίους» του Φερνάν Λεζέ είναι οι πολύτιμοι πίνακες που εκλάπησαν ένα πρωινό, το Μαϊο του 2010. Οι πέντε πίνακες αναζητούνται μέχρι και σήμερα ενώ, σύμφωνα με την πρόσφατη ομολογία του 34 που είχε αναλάβει τη φύλαξη των κλεμμένων έργων τέχνης, πάνω σε μια στιγμή πανικού θέλησε να τους ξεφορτωθεί και έτσι τους έριξε σε κάδο απορριμμάτων…

 

πηγή: cosmo.gr

[via]