Είναι ένα κοντόχοντρο θαλασσοπούλι που ζει στον Αρκτικό Ωκεανό, έχει σκούρο καφέ χρώμα στο σώμα του και μαύρα φτερά. Μια πολύ κοντή ουρά και μικρά πόδια συμπληρώνουν την εικόνα που συνεχίζει παρόλα αυτά να είναι εντυπωσιακή!

Bantito.com   Το πουλί που μυρίζει… μανταρίνι!poulimantarini7

Ο λόγος; Το Crested Auklet, που ανήκει στην οικογένεια Aethia cristatella, δεν είναι ένα συνηθισμένο πτηνό! Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής εμφανίζει στο κεφάλι του ένα καταπληκτικό λοφίο, με σκοπό να «σαγηνεύσει» και στη συνέχεια να προσεγγίσει το θηλυκό.

Bantito.com   Το πουλί που μυρίζει… μανταρίνι!poulimantarini1

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, η μυρωδιά του κατά την ίδια περίοδο είναι «γαργαλιστική» και θυμίζει κάτι από… μανταρίνι! Μάλιστα, λίγο πριν ζευγαρώσει το εν λόγω θαλασσοπούλι «πλημμυρίζει» από μυρωδιές που εμπεριέχουν νότες του εν λόγω εσπεριδοειδούς.

Bantito.com   Το πουλί που μυρίζει… μανταρίνι!poulimantarini2

Και τα παράδοξα δεν έχουν τέλος… Προκειμένου το πτηνό να μην τρέχει εδώ κι εκεί για να βρει τροφή για το θηλυκό, που παραμένει στη φωλιά με τα αβγά, έχει κάτω από τη γλώσσα του μια σακούλα όπου αποθηκεύει πλαγκτόν. Από εκεί ταϊζει ο συμπαθής… σύζυγος τη σύντροφό του! Τι ρομαντικό!

Bantito.com   Το πουλί που μυρίζει… μανταρίνι!poulimantarini3

Μόλις γεννηθούν τα μικρά, το αρσενικό «ρίχνει» το λοφίο, αποκτά πάλι τη χαρακτηριστική μυρωδιά… ψαρίλας από τον ωκεανό και ανοίγει τα φτερά του γι’ άλλες αγκαλιές! Ε, μόλις τις βρει… ξαναφτιάχνει το λοφίο και αρωματίζεται πάλι, μπαίνοντας δριμύτερο σε νέες ερωτικές περιπέτειες!

Bantito.com   Το πουλί που μυρίζει… μανταρίνι!poulimantarini4
Bantito.com   Το πουλί που μυρίζει… μανταρίνι!poulimantarini5
Bantito.com   Το πουλί που μυρίζει… μανταρίνι!poulimantarini6
Bantito.com   Το πουλί που μυρίζει… μανταρίνι!poulimantarini8

photos by flickr.com