Ο Saguaro Cactus είναι ένας αρκετά ψηλός κάκτος που ευδοκιμεί στην έρημο του Μεξικού, στην Αριζόνα και σε ορισμένα μέρη της Καλιφόρνια. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι το ύψος του προσεγγίζει πολλές φορές αυτό ενός μεγάλου δέντρου, αφού μπορεί τα φτάσει τα 15 μέτρα, αλλά και η ικανότητά του να επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες!

Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia8

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους αποτελεί κατά τη διάρκεια της ζωής του (που αγγίζει τα 200 χρόνια(!)) τόπο… κατοικίας πολλών πτηνών, εντόμων και ερπετών. Με λίγα λόγια ο κορμός του… είναι πάντα γεμάτος ζωή!

Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia1

Κολίβρια, δρυοκολάπτες αλλά και έντομα (κυρίως μέλισσες) και ερπετά επιλέγουν να κάνουν τις φωλιές τους στον κάκτο, ο οποίος τους παρέχει ασφάλεια (βλέπε αγκάθια) και -το σημαντικότερο- τροφή (βλέπε χυμούς, άνθη και καρπούς).

Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia2

Ειδικότερα, τα πτηνά δημιουργούν ανοίγματα στον κορμό του και εκεί κάνουν τη φωλιά… του παραδείσου! Η έρημος, ως γνωστόν, είναι ένας τόπος άγριος και η επιβίωση σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολη. Τα πουλιά, όμως, φαίνεται ότι βρήκαν τη λύση, που δεν είναι άλλη από τον Saguaro Cactus.

Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia3

Γιατί το αγκαθωτό περίβλημά του τα προστατεύει από εχθρούς, το ύψος του επίσης, ενώ τα άνθη, οι χυμοί και οι καρποί του κάκτου προσφέρουν σε αυτά μια ανεξάντλητη πηγή τροφής, και μάλιστα χωρίς κόπο!

Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia4

Γι’ αυτό, ακόμη κι όταν οι κάκτοι ξεραθούν, πολλές σαύρες επιλέγουν τους «νεκρούς» κορμούς τους για να φτιάξουν τις φωλιές τους, «καμουφλάροντας» την ύπαρξή τους με τον καλύτερο τρόπο, προστατευμένες κάτω από τα αγκαθωτά στελέχη.

Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia5

Γιατί, πώς να το κάνουμε, τα νέα για τη «φωλιά του παραδείσου» μεταδίδονται γρήγορα στην έρημο!

Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia6
Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia7
Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia9
Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia10
Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia11
Bantito.com  Η φωλιά του… παραδείσου!folia12

photos by flickr.com

[via]