Στη Σάντα Κρουζ της Αργεντινής υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την περίφημη «Σπηλιά των Χεριών» (σ.σ. «Cueva de las Manos» στα Ισπανικά), και όχι άδικα! Γιατί όποιος πλησιάσει για πρώτη φορά κοντά στα βράχια θα αντικρίσει δεκάδες κατακόκκινα αποτυπώματα χεριών, που θυμίζουν λεπτομερές… γράφιτι!

Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manosbest1

Οι τοιχογραφίες, όμως, αυτές είναι πέρα για πέρα αληθινές και μάλιστα χρονολογούνται από το 8.000 π.Χ., όταν αυτόχθονες κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιώντας φυσικές χρωστικές ουσίες αλλά και ορυκτό αιματίτη άφησαν το… αποτύπωμά τους στα βράχια της σπηλιάς.

Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manosbest

Κίτρινες, κόκκινες, μπλε, λευκές και μαύρες παλάμες αλλά και διάφορα άλλα σχήματα, σχέδια, αναπαραστάσεις κυνηγιού κ.λπ. κοσμούν τις επιφάνειες, μαρτυρώντας τον πολιτισμό των προϊστορικών κυνηγών και προκαλώντας το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής.

Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manos1

Η «Σπηλιά των Χεριών» έχει ύψος 10 μέτρα και βάθος 24 μέτρα, ενώ από το 1999 αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ένα ακόμη από τα πολλά θααύματα που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι ανά τους αιώνες…

Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manos2
Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manos3
Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manos4
Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manos5
Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manos6
Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manos7
Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manos8
Bantito.com  Η «μυστηριακή» σπηλιά των… χεριών!manos9