Όταν λέμε χιόνι συνήθως οι περισσότεροι από εμάς εννοούμε αυτές τις όμορφες, κατάλευκες και μαλακές νιφάδες πάγου που καλύπτουν τα πάντα γύρω μας σαν ένα… πουπουλένιο πάπλωμα! Σωστά; Λάθος! Τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται συνήθως, γιατί υπάρχουν και οι εξαιρέσεις!

Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes2

Υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη όπου το χιόνι δεν είναι μαλακό αλλά έχει μια «τρομακτική» θα έλεγα εμφάνιση, που το κάνει να μοιάζει με κοφτερές λεπίδες μαχαιριού. Τα περίφημα penitentes -όπως ονομάζονται- είναι ψηλές, λεπτές «λεπίδες» χιονιού που προκαλούν τρόμο και αποστροφή σε όποιον προσπαθήσει να περάσει ανάμεσά τους.

Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes1

Στην ουσία πρόκειται για ένα παράδοξο φυσικό φαινόμενο που οφείλεται στους ισχυρούν ανέμους που μετατρέπουν το μαλακό χιόνι σε συμπαγείς όγκους, τους οποίους λιώνει ο ήλιος στη συνέχεια σχηματίζοντας αυτά τες τις παράδοξες μυτερές και κοφτερές λεπίδες.

Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes3

Το όνομά τους οφείλεται στο σχήμα τους, που θυμίζει τα λευκά μυτερά καπέλα των μοναχών nazarenos, ενώ το μέγεθός τους εξαρτάται από το σημείο όπου εμφανίζονται. Τα μεγαλύτερα panitentes έχουν βρεθεί στις Άνδεις, σε υψόμετρο 4.000 μέτρων, με ύψος που άγγιζε τα 6 πόδια.

Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes4
Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes5
Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentesbest
Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes6
Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes7
Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes8
Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes9
Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes10
Bantito.com  Όταν το χιόνι… κόβει σαν ξυράφι!panitentes11

[via]