Η Χαλκίδα είναι ίσως το πρώτο μέρος που θα σκεφτεί κανείς όταν αναζητήσει έναν μονοήμερο εκδρομικό προορισμό. Και είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι από εσάς την έχετε ήδη επισκεφτεί.

Απέχει περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα και είναι ιδανική για χαλαρωτικούς περιπάτους, τόσο παραλιακά, στο μεγάλο λιμάνι, όσο και πιο ορεινά, στο λόφο που βρίσκεται το αρχαίο φρούριο. Το φυσικό φαινόμενο της παλίρροιας στον πορθμό του Ευρίπου, μάλιστα, είναι αυτό που τραβάει τους περισσότερους στην παλιά γέφυρα για παρατήρηση των νερών.

Ωστόσο, η πόλη είναι πλούσια και σε άλλα αξιοθέατα, όπως το προεξέχον Κόκκινο Σπίτι, στη βόρεια πλευρά της παραλίας, που χρονολογείται από το 1884, το Σπίτι με τα Αγάλματα, απέναντι από αυτό και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Και αν όλα αυτά τα ξέρετε, εμείς είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε τα καλύτερα ταβερνάκια και ουζάδικα. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Ουζερί ο Λουκάς, είναι παραλιακό, αλλά βρίσκεται απέναντι από την παραλία της Χαλκίδας, δηλαδη από την άλλη πλευρά της παλιάς γέφυρας, στην περιοχή Κάνηθος. Δοκιμάστε οπωσδήποτε όστρακα, τα οποία είναι πάντα ολόφρεσκα, και μπεκρή μεζέ από γαρίδες. Ταβέρνα – Μεζεδοπωλείο " το πηγαδάκι ", βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Χαλκίδα, στο δρόμο προς Β. Εύβοια, στην περιοχή Έξω Παναγίτσα. Φημίζεται για τους κρεατομεζέδες του και αξίζει να πάει κανείς, για τη γραφικότατη αυλή με τις μουριές. Μεζεδοπωλείο " Η Λωξάντρα" στο κέντρο της πόλης, πέτρινο νεοκλασικό, με παραδοσιακή κουζίνα. Τέλος, ψαροταβέρνα " Τα Δελφίνια", στην παραλία της Χαλκίδας, ό,τι καλύτερο για φρέσκο ψάρι.

Ενώ για καφεδάκι δύο είναι τα must μαγαζιά. Το Mostar, με την εκπληκτική τοποθεσία στην είσοδο της Χαλκίδας και το τουριστικό Ξενία, στο λόφο που βρίσκεται και το Φρούριο.

...των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη