Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένας νέος προορισμός που τον τελευταίο καιρό εντυπωσιάζει με αποτέλεσμα να κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους της ορεινής απόδρασης.
Τα χωριά της απέχουν μόλις 3,5 ώρες απο την Αθήνα και 1 ώρα περίπου από την πόλη της Πάτρας. Θα τα βρείτε σε μία ακτίνα απο 30 – 80 χλμ. από την λιμάνι της Ναυπάκτου.

Από Αθήνα η διαδρομή είναι να ακολουθείσετε την Ε.Ο Αθηνών-Πατρών και αφού περάσετε τη νέα γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου ή πάρετε το Ferry κατευθύνεστε προς Ναύπακτο. Τα τέλη της γέφυρας είναι 12,20 ευρώ ενώ με το καράβι είναι σχεδόν τα μισά στα 6,50 ευρώ.

Εν συνεχεία περνάτε μέσα από την πόλη της Ναυπάκτου και ακολουθείτε τον δρόμο:
1.Ξηροπήγαδο, Κάτω Δάφνη, Δάφνη, Παλαιοχωράκι,Ανθόφυτο, Γάβρος, Γολέμι, Καταφύγιο, Αναβρυτή, Κεντρική Ασπριά, Χρύσοβο,Κοκινοχώρι Λιμνίστα.......
2.Ξηροπήγαδο, Κάτω Δάφνη, Γρηγορίτικα και βρίσκεται μπροστά σας τα χωριά Δυσάτον,Φιλοθέη,Βαρνάκοβα, Τείχιον, Λιμνίστα, Τερψιθέα, Ελατού, Γρηγόριο, Άνω Χώρα, Κάτω Χώρα, Λάλικα Και Κρυνέρια.
Προσοχή!!!!!! Έχετε μαζί σας ΚΑΛΟ χάρτη γιατί η σήμανση είναι δραματική. ΓΕΜΙΣΤΕ το ρεζερβουάρ στα τελευταία βενζινάδικα της Ναυπάκτου γιατί μετά θα βάλετε βενζίνη στο Καρπενήσι! (Ή θα παίρνετε μπιτόνια από ψιλικατζίδικα! ή απο τον Αλέκο στο Καταφύγιο)
Το οδικό δίκτυο είναι ασφαλτωμένο απλώς ΠΡΟΣΕΞΤΕ κάτι ακόμα: Οι δρόμοι ναι μεν έχουν σε πολλά σημεία καλή άσφαλτο αλλά δυστυχώς από τα βουνά πέφτουν σε πολλά σημεία χαλικάκι και ενίοτε χώμα στη ΜΕΣΗ του δρόμου ή πέτρες.

Το Καταφύγιο λεγόμενο και Παράδεισος της Ορεινής Ναυπακτίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια της Επαρχίας Ναυπακτίας.

Απέχει από την Ναύπακτο μόλις 33 χιλιόμετρα.
Η πρόσβαση γίνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο που πρόσφατα τελείωσε (Οκτώβριος 2007) μέσω της διαδρομής Ναύπακτος Ανθόφυτο - Γαύρος - Γολέμι Καταφύγιο - Αναβρυτή - Κεντρική.......
Βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεκινά περίπου από τα 500 μέτρα (ποτάμι)και φτάνει έως τα 1000 μέτρα, στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Μακρύορου (ονομασία λόγο μήκους). Πάντως στην πλατεία του χωριού το υψόμετρο είναι 620 μέτρα.
Συνορεύει βόρεια με την Αναβρυτή, βορειοανατολικά με την Κεντρική και τον Ασπριά, νοτιοανατολικά με το Χρύσοβο, βορειοδυτικά με το Γαύρο και νοτιοδυτικά με το Ανθόφυτο.
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η πλατεία, στην οποία δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κυριαρχεί ένας αιωνόβιος πλάτανος.
Δύο παραδοσιακά καφενεία υπάρχουν στην πλατεία του χωριού εκ των οποίων το ένα λειτουργεί όλο τον χρόνο ενώ το άλλο περιστασιακά (χειμώνα).
Στη θέση Δέση λειτουργεί Ξενώνας με ταβέρνα ενώ στη θέση Άγιος Δημήτριος στο τέλος του 2009 θα λειτουργήσει και δεύτερος σύγχρονος ξενώνας με εστιατόριο και πισίνα.
Κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος διοργανώνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού το Αντάμωμα των Απανταχού Καταφυγιωτών, μία εκδήλωση αφιερωμένη στους υπέρ πίστεως, πατρίδος και βωμών πεσόντες του χωριού.
Στο Καταφύγιο δραστηριοποιούνται δύο ενεργοί σύλλογοι. Ο σύλλογος Καταφυγιωτών Αδελφότης των εν Αθήναις και Απανταχού Καταφυγιωτών Ναυπακτίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταφυγίου με έδρα το Καταφύγιο. Οι δύο σύλλογοι προσφέρουν πολλά στο χωριό.
Το χωριό επίσημα γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου ημέρα της Παναγίας όπου διοργανώνεται το ετήσιο Πανηγύρι που τα τελευταία τρία χρόνια θεωρείται απο τα καλύτερα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας...

Μπές στον παράδεισο της Ορεινής Ναυπακτίας..http://www.katafigio-amorani.gr/ό