Πρώτα από όλα, πρέπει να αποφασίσεις αν αυτή η σχέση αξίζει να σωθεί. Παρόλο που σχεδόν κάθε σχέση μπορεί να σωθεί με σκληρή δουλειά, και οι δύο σύντροφοι πρέπει να αποφασίσουν ότι θέλουν να το πετύχουν.
Γιατί αν ο ένας σύντροφος έχει παραιτηθεί από τη σχέση κ δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει, είναι ελάχιστα αυτά που μπορούν να γίνουν.
Πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε μια σχέση επειδή είναι ‘’βολικό’’ ή σε ένα γάμο λόγω των παιδιών. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η διαδικασία του πώς να σώσεις μια σχέση ξεκινά από μια δέσμευση και των δύο συντρόφων ότι η σχέση αξίζει να σωθεί.

Έπειτα πρέπει να εντοπίσεις το πρόβλημα ή τα προβλήματα σε μια σχέση. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα συμπτώματα ενός προβλήματος αποτελούν το ίδιο το πρόβλημα.
Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας παράνομος δεσμός είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί ένα χωρισμό. Στην πραγματικότητα, ο δεσμός αυτός αποτελεί σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος.
Παραδείγματος χάριν, η έλλειψη πραγματικής οικειότητας μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιου είδους ‘’παραβατική συμπεριφορά’’. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ένα παράνομο δεσμό ως το πρόβλημα, η αιτία που βρίσκεται πίσω από αυτόν είναι η έλλειψη οικειότητας από την αρχή της σχέσης.

Όταν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις το βασικό πρόβλημα και όχι τα συμπτώματα, τότε μόνο θα μπορέσεις να σώσεις τη σχέση σου. Από τη στιγμή που έχεις αναγνωρίσει τον πυρήνα του προβλήματος , μπορείς να μοιραστείς τις σκέψεις σου. Αυτό σημαίνει από τη μια να κατανοήσεις τα δικά σου συναισθήματα και από την άλλη να ακούσεις τις ανησυχίες του συντρόφου σου.
Φρόντισε να κρατάς το χέρι του συντρόφου σου όταν του μιλάς για τα προβλήματα σου σαν σημάδι ότι θέλεις να επανασυνδεθείτε ακόμα και όταν τα συναισθήματα σου στροβιλίζονται.
Όταν ο σύντροφός σου μιλάει για πράγματα που σε πληγώνουν να θυμάσαι ότι δεν το κάνει επειδή θέλει να σε πληγώσει. Πιθανότατα αυτό γίνεται επειδή θέλει να αναβαθμίσει τη σχέση σας.

Εφόσον έχετε αναλύσει τα προβλήματα στη σχέση σας, δημιούργησε ένα πρόγραμμα δράσης για να τα λύσεις. Έπειτα, λάβε συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με το σχέδιο δράσης σου. Αν δεν περνάτε χρόνο μαζί όπως συνηθίζατε, προγραμμάτισε ένα ραντεβού που θα είστε οι δυο σας μια φορά την εβδομάδα.

Τέλος πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η διάσωση μιας σχέσης είναι μια συνεχής διαδικασία. Θα υπάρξουν γέλια αλλά και δάκρυα καθώς προχωρά η προσπάθεια. Να βιάζεσαι να ζητάς συγγνώμη αλλά όχι και να κατηγορείς.